/ Дарик Враца
За последните 2 месеца са спасени 93 човека с инфаркт
Звеното по инвазивна кардиология към МБАЛ „Христо Ботев“, преустановява своята дейност. СБАЛК „МЕДИКА КОР“ ЕАД няма да продължи повече лечението на пациенти с остри кардиологични  проблеми, обяви преди минути . изпълнителният директор доц. д-р Кирил Панайотов.                                                            
 
Той припомни началото на съвместната работа с МБАЛ "Христо Ботев" Враца.  "Договорът за взаимни услуги по диагностика и лечение в областта на инвазивната кардиология с МБАЛ „Христо Ботев“ АД беше сключен на 06 октовмври 2010 г. за срок от 5 години, а на 01 март 2016 г. беше преподписан за още 3 години.

Както всички проверки установиха, СБАЛК „Медика Кор“  е изпълнила  всички задължения за функциониране на звеното по инвазивна кардиология, свързани със строително-ремонтни работи, осигуряване и монтиране на  оборудване и обучение на персонала.

От началото на 2016 г. Врачанската болница започна прогресивно да натрупва задължения към СБАЛК „Медика Кор“. Последното редовно плащане е извършено на 28 март .2016 г.

Всички суми с голямо просрочие към „Медика кор“  бяха предадени  на частен съдебен изпълнител, но не се пристъпи към вземанията и беше проявено нужното  разбиране към длъжника.

Така не беше получена изцяло постъпилата сума от НЗОК по наложения запор за минали вземания от Врачанската болница, като се оставиха  на разположение част от средствата, а дейността в Звеното по инвазивна кардиология продължи.

Като израз на партньорска толерантност, коректност и  в защита  на обществената необходимост, не беше допуснато никакво нарушение на добрата медицинска практика.
 
Първото погасяване на задължения чрез ЧСИ е от 08 август 2017 г. и към 15 март 2018 г непогасените суми  от страна на МБАЛ „Христо Ботев“ Враца към СБАЛК  „Медика Кор“ са следните:

Непогасени суми за 2016 г. – 38 149,20 лв.
Непогасени суми за 2017 г. – 1 439 464,75 лв.
Непогасени суми за 2018 г. – 177 051,44 лв.
ОБЩО НЕПОГАСЕНИ СУМИ – 1 654 665,39 лв.


От началото на 2016 г. до 15 март, СБАЛК „Медика Кор“ е получила от дейността 602 982,83 лв., което представлява 26,7 % от общите задължения на МБАЛ „Христо Ботев“.

След проведени срещи и разговори с ръководството на Министерството на здравеопазването, които останаха без резултат, на 11 декемсри2017 г. ръководството на СБАЛК „Медика Кор“ подаде предизвестие за освобождаване на помещенията на Врачанската болница.

Въпреки непреведените суми, Звеното по инвазивна кардиология продължи дейността си до момента на изтичане на предизвестието.Така за периода от 11 декември 2017 г. до 01 март, само за два месеца.през него  са преминали 260 пациента, 93 от които с инфаркт и реална опасност за живота. От тези пациенти 42-ма са спасени с интервенционално лечение във  времето на така наречения ЗЛАТЕН ЧАС!

Доц. Панайотов, първият от ляво на дясно
Дарик Враца

При липса  на всякаква реакция от страна на отговорните институции, свързани с по-нататъшната дейност на „Медика кор“, ръководството на болницата смята, че  благодарение на отлично подготвения персонал, до последния възможен час, е направено всичко необходимо за осигуряването на реална медицинска помощ на населението.

Със съжаление, че не малка територия от Северозападна България остава без възможност за инвазивно лечение на остри кардиологични проблеми, СБАЛК „Медика кор“ преустановява своята дейност на територията на Враца.“, обясни доц. Панайотов.

Той сподели още, че са изготвили предложение към Министерството на здравеопазването, за наемане на помещенията от болницата, в които се намират „Кардиологията“,

„Образната диагностика“ и „Инвазивната кардиология“ за срок от 30 месеца. По този начин гражданите на областта ще продължат да получават важното за здравето им обслужване, а дългът на болницата към „Медика кор“ ще се погаси. Така след 30 месеца МБАЛ „Христо Ботев“ Враца нямаше да дължи нищо и щеше да има работещи структури. До този момент обаче от МЗ няма отговор на това предложение.

В града вече вървят слухове, че мястото на „Медика кор“ ще се заеме от друга софийска болница. Очаква се на следващия парламентарен контрол, в който ще участва и министъра на здравеопазването да стане ясно какво ще е бъдещето на врачанската болница, тъй като въпрос към министъра е задала депутатът инж.П.Аврамова.

„Попитала съм ще осигурили Министерството ангеограф за болницата във Враца, за да продължи работа „Инвазивната кардиология“ и какви са плановете за бъдещето на лечебното заведение“, каза инж.Аврамова за Дарик.
 
МЕДИКА КОР