Отпадъци
Отпадъци / Община Мездра
Общините Мездра и Враца кандидатстват чрез общ проект за компостиране на битови отпадъци по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“ Той ще се осъществява чрез процедура „Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци“ по Приоритетна ос 2 „Отпадъци“. Специфична цел на приоритетната ос е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци.
Цел на процедурата е да се намали количеството депонирани зелени и/или биоразградими битови отпадъци чрез разделното им събиране и рециклиране.

Очаквани резултати от процедурата са: намаляване на количеството депонирани битови отпадъци, в т.ч. зелени и биоразградими, както и  принос към осигуряване на допълнителен капацитет за рециклиране на отпадъци най-малко 20 000 т/год. до 2018 г., а до 2023 г. - 105 000 т/год.
Предложената процедура е със срок на обявяване – второ тримесечие на 2017 г. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ, който ще бъде предоставен по процедурата и ще бъде разпределен между 39 общини, е 50 000 000 лв. (без ДДС).

На електронната страница на Община Мездра е публикувана анкета за проучване нагласите на населението, което ще бъде обслужвано от инсталация за компостиране, като елемент от разделното събиране на биоразградимите отпадъци. Такова проучване за компостирането с анкета прави и община Враца.