Мерки срещу нелегалния превоз на пътници
Мерки срещу нелегалния превоз на пътници / Областна администрация Видин

Областната транспортна комисия обсъди мерки срещу нерегламентирания превоз на пътници в област Видин. Заседанието се проведе по повод постъпили в областната администрация сигнали и жалби от управители на транспортни фирми, извършващи обществен превоз на пътници в региона. Работата на комисията бе ръководена от заместник - областния управител Николай Тодоров. В нея взеха участие представители на ДАИ, КАТ, НАП, кметове на общини и собственици на лицензираните фирми – превозвачи.

В рамките на продължилата повече от два часа дискусия участниците в Областната транспортна комисия набелязаха конкретни мерки за ограничаването на работещите в сивия сектор нелегални превозвачи. Решено бе паркингите в района на автогарата и общинския пазар във Видин да се обособят като място за спиране и престой само на автобуси и тези зони да бъдат забранени за останалите превозни средства.

Целта е да се възпрепятства достъпът на нелегалните превозвачи до оживените спирки в града. Като друга мярка бе предложено да се актуализират маршрутните разписания, като се съобразят с потребностите на пътуващите. Обсъдена бе и идеята за провеждането на широка кампания с подкрепата на медиите, чрез която обществеността да бъде запозната с рисковете от ползването на нерегламентирани транспортни услуги.

На срещата бе обявено, че около 40 са нелегално работещите превозвачи в областта и че от тяхната дейност 16-те лицензирани фирми в региона ежедневно понасят значителни финансови загуби.

Засилването на контрола върху транспортните услуги ще се обсъди до края на септември на разширена работна среща, на която ще бъдат поканени и представители на прокуратурата, икономическата полиция и инспекцията по труда.