Ловният събор в Мездра отново събра много хора
Ловният събор в Мездра отново събра много хора / снимка: Мирослав Гетов

Традиционният  ловен събор в Мездра  премина при голям интерес и перфектна организация. Атрактивната проява се организира за пета поредна година от Сдружение „Ловно-рибарско дружество" - Мездра, в което членуват над 1000 ловци и риболовци от общите Мездра и Роман, обединени в 28 дружинки.

„Гвоздеят" на програмата беше състезанието в дисциплината „Скийт" (стрелба по летящи панички). В него се включиха 20-на любители на точния мерник. Победител в отборното класиране с актив от 40 точки стана кретската дружинка в състав: Стефан Асенов, Цветомир Кръстев и Пламен Васков. На второ място с 37 т. се наредиха авджиите от Върбешница, а на трето с 29 т. - тези от Камено поле.

Ловният събор в Мездра отново събра много хора
netinfo

Както и миналата есен, в индивидуалната надпревара №1 в стрелбата се оказа пожарникарят Николай Драганов - председател на дружинката в Боденец, който събра 24 т. Асистираха му врачанинът Стефан Асенов, който членува в дружинката на криводолското село Главаци, с 20 т., и Станислав Марков (Брусен) с 14 т.

Емоции предизвикаха и полевите изпитания на кучета-птичари (състезанието „Св. Хуберт") и на гонче-диво прасе. Най-добри умения в преследването на пернат дивеч (фазан) демонстрира 8-годишният дратхар „Вир" - собственост на Илийчо Илиев (Царевец). Негови подгласници станаха пойнтерът „Фрог" на Димитър Ценов от Камено поле и унгарската визла „Андор" на Димитър Димитров от Лесура.


В стрелбата по движеща се мишена (силует на диво прасе) се отличи десетокласникът в ПГ по МСС Любомир Михайловски от Боденец. Наградите връчиха председателят на СЛРБ Иван Петков и Генади Събков - председател на ЛРД - Мездра.

Ловният събор в Мездра отново събра много хора
netinfo

В рамките на събора гостува пътуващата фотоизложба „Дивото". Ловните знамена и казаните - курбан-чорба, приготвена по оригинална рецепта от майсторите-готвачи Георги Братанов от Батулци и Димитър Ангелов от Долна Бешовица, бяха осветени от отец Георги Няголов. По-личните гости се облажиха и с агнешко чеверме, завъртяно от колоритния полицай Георги Димитров. А за настроението се погрижиха танцовият ансамбъл при НЧ „Просвета - 1925", мажоретният състав към Детският комплекс и популярният родопски дует: народният певец Любомир Петов и гайдарът Стефан Янев. -