Лекарите във Враца подкрепиха протеста на колегите си
Лекарите във Враца подкрепиха протеста на колегите си / Дарик Враца

С декларация в подкрепа на протеста на общопрактикуващите лекари излезе Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца. “Здравеопазването в Република България е достигнало до критична точка и предлаганите промени под формата на реформа не водят до развитие и подобрение на здравната система. Нашето несъгласие с извършваните и предлагани промени в закони, наредби и проект за решение на НЗОК “като опит за подмяна на Националния рамков договор” е категорично.

Тези промени по никакъв начин не могат да бъдат определени като реформа, не решават проблеми, не носят нищо ново и рационално” – се казва в декларацията, която днес бе огласена от д-р Росен Айков, председател на Районната колегия на БЛС във Враца. В нея лекарите апелират да се спазва договорното начало и веднага да се отворят за корекция съответните наредби и закони, за да бъдат предотвратени нежелани ефекти в системата на здравеопазването и последващ отрицателен ефект върху лекарите и пациентите.

Изразено бе и категорично становище против излязлото днес решение на Министерството на здравеопазването, което заобикаля подписването на Национален рамков договор и с което се определят условията, на които трябва да отговарят изпълнителите на медицинска помощ и реда за сключването на договори с тях.

“Ние сме тук не, за да искаме оставки, ние сме тук да търсим диалог, за да може нещата да тръгнат в правилната посока. Диалогът между нас и НЗОК беше без отстъпки от тяхна страна. Държа да кажа, че тук не става въпрос за пари, а става въпрос за дейност, за медицина” – подчерта д-р Айков.

В случай на обявяването на национален протест, какъвто се очаква за 6 април, врачанските лекари са заявили желанието си да се включат в него.

В пресконференцията на Районната колегия на БЛС днес взеха участие също д-р Георги Комитски – зам.-председател на РК на БЛС, д-р Емил Миленков - председател на дружеството на общопрактикуващите лекари във врачанска област и д-р Даниела Торбова – заместник председател на същото дружество.