Комитет „Васил Левски и в Белоградчик
Комитет „Васил Левски и в Белоградчик / Община Белоградчик

Общински комитет „Васил Левски" бе учреден в Белоградчик. Основната му цел е да работи за националната кауза и спазване на заветите на Апостола на свободата. Той е продължител на създадения на 14 април 1992 г. комитет "Васил Левски", който пък е възникнал като продължение на комитет "1850 лето" от 1906 г. 33-ма дейците на науката, културата, образованието и общественици са първите учредителите през 1992 г.

Сред гостите бяха Васил Василев - председател на общобългарския комитет "Васил Левски", Антон Трифонов - зам. кмет на община Белоградчик, Зинаида Иванова - организационен секретар на комитета в София, председателите на общинските комитети във Видин и Брегово - Георги Иванчев и Кирил Кунчев, и Ивайло Милушев- заместник председател на комитета във Видин.

В своето встъпително слово Ивайло Милушев отбеляза, че възстановяването на дейността на общинските комитети и създаването на нови структури е породено от дефицита на патриотизъм и национализъм в забързания и динамичен живот на българина напоследък.

Председател на общобългарския комитет „Васил Левски" изтъкна, че основната цел на тези комитети е да се пазят заветите на Апостола на свободата, а политиците в своята дейност да се ръководят на практика от тях. „Политиката трябва да се морализира", обяви Васил Василев,

Комитет Васил Левски и в Белоградчик
netinfo

След кратко обсъждане на няколко кандидатури се стигна до единодушното решение за председател на обществения комитет да бъде избрана учителката Соня Петрова - преподавател по история и география в СОУ „Христо Ботев" в Белоградчик. Тя е млад и амбициозен учител, от една година е председател на клуб „Млад възрожденец", чиито представители присъстваха на учредяването на комитета.

Васил Василев подари книга от Антон Дончев на новия председател, с лично посвещение от автора. На свой ред Соня Петрова обеща с работата си да бъде полезна както за младите хора, които обучава, така и за поддържане будна паметта на всеки за националното самосъзнание и българщината, които дават увереност с патриотизъм и родолюбие, да се продължи пътя на надграждане и развитие.

Комитет Васил Левски и в Белоградчик
netinfo