Пламен Димитров
Пламен Димитров / БГНЕС, архив
КНСБ ще настоява управленската програма на новото правителство, преди да бъде утвърдена от Министерски съвет и оповестена в Народното събрание, да бъде обсъдена със социалните партньори - двата синдиката и работодателите. Това каза днес във Враца Пламен Димитров - президент на КНСБ.
 
"Искаме да ги чуем и те да чуят нас, от гледна точка на това, което е важно за хората на труда и за бизнеса", подчерта той.
 
Синдикатът ще настоява в следващите пет години минималната работна заплата да достигне 800 лева, а средната заплата - 1600-1700 лева. В КНСБ са направени изчисления, че това е напълно реално. В програмата на синдиката за периода 2017-2022 г., която се очаква да бъде приета на предстоящия им конгрес през май, е посочено и конкретно по сектори как да се осигурят финанси за това увеличение.
 
Пламен Димитров каза също, че синдикатът отново ще внесе в парламента пакет от законодателни промени, които да дадат решение на проблема с неизплащането на работните заплати. Те засягат промени в четири закона - Кодекса на труда, Търговския закон, Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя и Гражданския процесуален кодекс.
 
Президентът на КНСБ бе във Враца, за да вземе участие в регионалната среща на делегатите на 8-ия редовен конгрес на синдиката. На нея присъстваха над 100 представители от областите Враца, Видин, Монтана, Плевен и Ловеч. Конгресът ще се състои на 2 и 3 май в София.