Кметът на Враца предлага сътрудничество с Владикавказ
Кметът на Враца предлага сътрудничество с Владикавказ / Дарик Враца

Като изключително полезно определи кметът на Враца посещението на делегация от Враца в столицата на Република Северна Осетия - град Владикавказ. Там за седмица бяха инж. Н.Иванов и общинските съветници Митко Костов и Ангел Иванов. По време на посещението са осъществени срещи  с ръководството на града и на общината, с бизнеса, с представители на образователни, културни, спортни  и здравни институции, вкл. и две срещи с президента на републиката Таймарас Мамсуров.

Подписано е и споразумение за бъдещо сътрудничество с кмета Сергей Дзентиев, което кметът Иванов се надява да прерасне в побратимяване между градовете. 

Кметът Дзентиев е поискал помощ от български специализирани фирми, които имат опит в изграждането на спортни терени, тъй като във Владикавказ ще сторят футболна академия за деца. "Предстои да получим пълна база данни за конкретни интереси на владиказвакзката икономика и бизнес към Враца", каза още Николай Иванов.

"Владиказвак е един изключително бързо развиващ се съвременен град, с много добра инфраструктура. Ние бяхме единствената чужда делегация за празниците на града. Като народ, като народопсихология сме изключително близки. Свързани сме със Северна Осетия и по отношение на нашето освобождение от турско робство. Полк от осетинци е изиграл решаваща роля в битката при Шипка", обясни инж.Иванов.

Сред конкретните договорености е и гостуване на техен фолклорен състав на 9 ноември, когато честваме освобождението на Враца от турско робство. Врачански състави пък имат покана за участие в голям фолклорен фестивал, който ще се проведе през следващата година във Владикавказ.

"Смятам че посещението беше изключително полезно и е една първа стъпка към бъдещо сътрудничество с регион, който се развива изключително бързо, тече изключително мащабно строителство, така че едно такова сътрудничество ще е от полза и за нашите граждани и за тези на Владикавказ".

Българската делегация е поднесла венци и цветя и в град Беслан, в училището, където преди няколко години загинаха много деца, заради  терористичен акт.