/ Дарик - Враца
Кметът на Монтана Златко Живков днес чете пред деца в Регионалната библиотека „Гео Милев”. Поводът бе Международният ден на книгата, който за 14-ти път се отбелязва с маратон на четенето. Тази година събитието е посветено на 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков и е под мотото „Децата на Монтана четат“.

Дневен център в Монтана отвори врати за великденска изложба-базар (СНИМКИ)


Седем възрастни - кметът Златко Живков, главният финансист на Общината Силвия Василева, общинският съветник Милена Кирилова, журналистът Светлана Трашлиева, директорът на библиотеката Анелия Иванова, началният учител Даниела Данаилова и експертът от областна администрация Елена Любенова прочетоха заедно със седем деца от ІІІ „А” клас от ІV основно училище „Иван Вазов” разказа „Птича перушина”.

Община Монтана стартира ремонти за половин милион лева в селата

Той е един от 12-те, които съдържа детската книга „Ние врабчетата” на големия писател Йордан Радичков. Живков прочете финала на разказа. Той завършва така: „Ако вие, деца, някъде по пътя си срещнете птича перушина, недейте я отминава. Повдигнете я от земята и я пуснете да полети и тя ще ви бъде много признателна.

Защото една птица може да бъде мъртва, но перата и са винаги живи. Недейте отминава нашата птича перушина, деца, недейте отминава спомена на нашия живот, а го съживявайте!".

Участници в маратона на четенето.
Дарик - Враца

За международният ден на книгата библиотеката в Монтана организира и други прояви - драматизации, песни, танци, парад на приказни герой, куклен театър, викторина.В тях участваха над 200 деца от училищата в Монтана.

От дарителска кампания, обявена за деня, са събрани 50 книги с произведения за деца. В дните преди Великден, част от тях ще стигнат до къщичките за книги в двора на ІV

"Основно училище. Друга част от дарението ще бъда предоставена на социалните домове в града", съобщи директорът на библиотеката Анелия Иванова.