Д-р Иво Петров
Д-р Иво Петров
На 1 март 2019 г. се състоя първият по рода си медицински конгрес за кардиолози в гр. Монтана – „Когато практиката потвърждава теорията“.
Специален гост на събитието бе проф. д-р Иво Петров, който само преди ден бе избран за „Мъж на годината“ за 2018 г. в класацията на "Дарик". Номинацията му бе за уникалното спасяване на пациент с разкъсана аорта, чрез безкръвна операция, влизайки през бедрената артерия. За първи път в света, проф. Петров постави стент в рисков случай като този. Тази операция бе публикувана в журнала на американското медицинско дружество.

В Монтана проф. Петров изнесе лекция на тема „Оптимална грижа за пациентите с дълбока венозна тромбоза/белодробна емболия“, а на въпроса дали болниците от малките градове отстъпват по някакъв начин на тези от големите, проф. Петров отговори: „Не бих казал – нивото на една болница се определя от професионалистите, които работят в нея и от инвестициите във високотехнологично оборудване, които болницата прави, за да бъде в крак с последните тенденции в медицината.“
 
МБАЛ "Сити Клиник - Св. Георги" - Монтана