свещи
свещи / Thinkstock/Getty Images
Врачанският митрополит Григорий ще отговаря временно и за Видинската епархия
След като на 18 септември 2017 г., около 13 ч., след продължително боледуване се е преставил в Господа Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан,съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав се събра своевременно на 19 септември, от 16:00 ч., на свое извънредно заседание. На него, след като се запознаха със Съобщението на овдовелия

Видински епархийски съвет, синодалните архиереи определиха опелото и погребение на техния събрат да станат на 20 септември от 12 ч. в катедралния храм на Видин "Св. Димитрий Солунски". 

За Наместник на овдовелия Видински епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Дометиан, Светия Синод определи Врачанския митрополит Григорий.

Светият Синод на БПЦ-Българска патриаршия отново сърдечно се обръща с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Видинска епархия и подновява призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей.
Вечна, блажена и светла да бъде паметта на преставилия се в Христа Господа Видински митрополит Дометиан!
БОГ ДА ГО ПРОСТИ!
Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ