Дебатът между Иван Генов и Петя Аврамова.
Дебатът между Иван Генов и Петя Аврамова. / БСП - Враца
“Има два големи и изключително важни проекта, които не само ще съживят врачанска област, но и ще направят силен тласък в развитието на икономиката на страната” – това заяви Иван Генов, водач на листата на “БСП за България” за врачанска област по време на публичния дебат с Петя Аврамова, водач на листата на ПП “ГЕРБ”. Двата проекта са изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ “Козлодуй” и връщането на “Южен поток” да минава през България. “Син поток” мина през Турция. Сега и “Южен поток” минава през Турция. Това са огромни загуби за нас – само 600 милиона губим годишно от транспортни такси! Не трябва да слушаме чужди държави, а да защитаваме нашия интерес! Оборудването за новите ядрени мощности е платено. България трябва да строи блокове с това оборудване! Защото ще е абсурдно да сме дали 3 милиарда и да нямаме нищо! Тази централа с тези нови два хилядника ще работи 100 години напред. От 15 до 18 години се изплаща централата и всичкото останало време е на печалба. Тази централа е златната кокошка на държавата! Тази централа може да бъде построена от АЕЦ “Козлодуй” с печалбите от 5 и 6 блок с удължаването. Това е напълно възможно, ние сме правили разчети как да стане. Не трябва да даваме чужди инвеститори да печелят 80 години от нашата енергетика!” – категоричен бе Иван Генов, който е бивш дългогодишен директор на АЕЦ “Козлодуй”.
 
Другата възможност за подпомагането на региона е създаването на фонд “Индустрия”, което е идея на БСП. Той ще бъде предназначен само за проекти, свързани с производство в по-бедните региони в страната. “С него няма да се строят предприятия, а ще се оказва помощ на инициативни хора, които искат тук да развиват своя малък и среден бизнес. Този фонд няма да е за наши или ваши, а за инициативните хора. И след като те “стъпят на краката си”, държавата да се оттегли. Това трябва да стане, за да създават хората своя бизнес и работни места именно в нашия регион. Чрез фонда ще се даде възможност и на малките селскостопански производители, които да произвеждат българска продукция. И разбира се тези дружества ще трябва да работят на светло, а не в сивата икономика, за да има повече пари в бюджета и за преразпределение за социални нужди, защото БСП е социална партия и мисли и за най-бедните хора” – коментира още Генов.
 
Изключително важен е и въпросът със здравеопазването на жителите от врачанска област. “Хората трябва да имат нормален достъп до здравеопазване – това е тяхно конституционно право! Ще направя всичко възможно да помогнем да продължи да работи врачанската болница. Проблемът на врачанската болница се оказа, че е тук, на местно ниво, в борда на директорите – те трябва да вземат решенията и аз с каквото мога ще съдействам. Но принципно държавата трябва да се погрижи тези болници да работят, а не да печелят пари! Те не трябва да бъдат търговски дружества! Трябва да се увеличат средствата от бюджета за здравеопазване. Не да затваряме, а да спасяваме болниците! Искам да върнем и най-старата болница в региона – оряховската болница. Здравето не е пари! Не трябва да се печели от здравето на хората!” – заяви кандидатът за народен представител на “БСП за България”. Той подчерта, че в малките населени места трябва да бъде решен и въпросът с липсата на аптеки. Добра възможност е да се направят законови промени, с които да се създадат мобилни аптеки, които да стигат до по-малките населени места и те да продават на нормални цени, а не както е сега на някои места - на двойни.
 
“Страшно неприятно ми е да чуя тая реплика “Г-н Борисов дал еди каква си сума”. Правителството ги дава парите, не ги дава г-н Борисов и те са от данъците на българския народ! И още нещо - непрекъснато се говори за това, че тук са инвестирани 40 милиона. Инвестициите трябва да се усещат от хората. Питах хората усетили ли са тези 40 милиона и на много места те понятие си нямат за тях, защото в техния регион положението е трагично! Да, във Враца сега е направена една улица, но улици са правени и по времето, когато кмет на града беше Николай Иванов. А и още много улици има да се правят и то не само във Враца, а в цялата област. И ние трябва да търсим повече средства за инфраструктурата, защото много пътища са буквално непроходими” – подчерта Иван Генов.

По време на дебата Петя Аврамова отправи обвинение за ползването от БСП на сграда във Враца и заплащането на наем за имота. В отговор Иван Генов откровено каза, че не е запознат с проблема, защото той е от гражданската квота в листата на БСП.

В края на дебата водачът на листата на “БСП за България” каза, че освен тези основни промени, най-важната промяна, която трябва да стане е в самите политици. “Ние се стремим към победата не, за да махнем фирмите, които са около ГЕРБ и да сложим фирмите, които са около БСП, ние трябва да работим за създаването на български бизнес за българските работници! Ние трябва да влизаме в парламента не, за да мислим колкото можем по-бързо и повече да приберем, а с мисълта, че трябва колкото може повече да даваме! Това е голямата промяна!” – заключи той.