ОбС Враца
ОбС Враца / Дарик Враца, архив
Две коренно различни декларации прочетоха днес общинските съветници на Враца по повод държавния план-прием след 7 клас за учебната 2018/2019 година.  В едната се иска неговото преразглеждане, а с другата се изказва пълна подкрепа.

Първата декларация е подкрепена от всички съветници, с изключение на тези от групата на ГЕРБ. В нея съветниците приветстват решението на Община Враца „да постави подчертан  акцент върху професионалното образование, като възможност за подготовка на професионални кадри, необходими за развитието на местната икономика, както и откриването на професионални паралелки в трите обединени училища на територията на общината“. Отчита се и необходимостта от професионални кадри и в публичните институции. Позовавайки се на Закона за училищното и предучилищно образование, съветниците призовават кмета да преразгледа гласувания държавен план-прием за 2018/2019 година, началника на РУО да утвърди балансиран план-прием, като за следващата учебна година да бъдат утвърдени 11 профилирани и 17 професионални паралелки.

Декларация прочетоха и общинските съветници от ГЕРБ. В нея те изразяват своето категорично съгласие и подкрепа за предложения държавен план-прием за учебната 2018/2019 година и настояват той да бъде съгласуван в Комисията по заетост, и утвърден от началника на РУО Враца, запазвайки разпределението на профилираните и професионални паралелки след 7 клас. Мотивите са, че предложението е съобразено с анализа от последните 3 години за необходимостта от обучение в профили и професии, и реално съществуващия брой ученици.