Фестивалът Слънцето на Тодорка е открит
Фестивалът Слънцето на Тодорка е открит / Община Враца

За втора поредна година край врачанското село Оходен се провежда Международният фестивал за древни култури "Слънцето на Тодорка". Официалната церемония по откриването му бе в петък вечер до археологическите разкопки в местността "Валога". Началото бе сложено със специален ритуал, наречен "Светилище на слънцето", в изпълнение на младите актьори от Театрална група "ТЕМП". "Уважаеми гости, за мен е удоволствие да ви приветствам с "Добре дошли!" на Втория международен фестивал за древни култури!

Привилегия е да поздравя нашите гости от Румъния, Украйна и Норвегия, всички участници от нашата страна, студентите, представителите на научните среди и всички вас. Изключително щастлив съм, че фестивалът се провежда за втора година, защото той ни дава възможност за един по-необичаен поглед към античната история и култура. Защото този фестивал е на път да се превърне в един уникален продукт на културно-историческия туризъм.

Фестивалът "Слънцето на Тодорка" е открит
netinfo

И най-вече защото ни създава една прекрасна емоция в разгара на лятото. Моят поклон и благодарности към основните организатори на фестивала - Регионален исторически музей - Враца и Сдружение "ТЕМП арт". Благодаря на участниците във фестивала за стремежа към знания и любовта към древната история и култура. На всички желая "На добър час"! С най-голямо удоволствие откривам Втория международен фестивал за древни култури "Слънцето на Тодорка"!" - каза кметът на община Враца Николай Иванов. И тази година Община Враца е съорганизатор на това културно събитие.

Празничната церемония продължи с възстановка на древни военни ритуали на викингите в изпълнение на театрали от гр. Ларвиг - Норвегия. Традиционна българска седянка и пристанушка показаха самодейци от с. Синьо бърдо. След тях на сцената излязоха самодейци от селото-домакин, които плениха публиката със своя талант. Официалната церемония по откриването на фестивала завърши с пищна заря. След нея участниците и гостите се събраха около фестивалния огън. Гостите от Норвегия и домакините от Театрална група "ТЕМП" показаха своите умения при въртене на огън.

В събота фестивалният ден ще започне с жътва на лимец, която ще се извърши с праисторически сърпове. След жътвата следва открит семинар, в който археолози от Румъния, Украйна и България, и студенти от СУ "Св. Климент Охридски" и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" ще дебатират върху проблемите на археологическите изследвания в светлината на новото хилядолетие. Фестивалът ще продължи до 26 юли.

Фестивалът "Слънцето на Тодорка" е открит
netinfo