Държавата да стимулира работодателите, наемащи бивши затворници
Държавата да стимулира работодателите, наемащи бивши затворници / netinfo
Държавата трябва да финансира услугите след излизането на свобода на бившите затворници, като основна част от средствата трябва да се обвърже с публично-частно партньорство на общините и неправителствените организации. Това стана ясно на среща днес между заинтересованите институции и организаторите на семинар за въвеждане на модел за реинттеграция на бивши затворници. Семинарът се организира на 4 и 5 май в с. Спанчевци и е в рмаките на проект "Ентер". Реализацията му е от Фонда за превенция на прeстъпността ИГА в партньорство с PSW - Холандия.

Годишната издръжка за храна на един лишен от свобода в българските затвори е 5 хиляди лв., съобщи Валентина Караганова, началник отдел “Възпитателна дейност” в местата за лишаване от свобода и пробация при представянето на проект за модел за реинтеграция на бивши затворници.

До месец във Врачанския затвор ще има изграден ПУЦ и сграда за свиждане. От началото на годината досега 256 затворници са излезли свобода от областите Видин, Враца, Русе и Монтана. 130 от тях са преминали курсове за преквалификация, а 45 от тях са използвали услугите на пробационната служба.

Необходимо е да има механизъм, който да стимулира работодателите, които искат да наемат бивши затворници, стана ясно на срещата във Враца. В момента държавата плаща социалните осигуровки и една минимална работна заплата за 12 месечен период на работодатeлите, но това е недостатъчно. В Европа, чийто модел ползваме, те имат и данъчни облекчения, каза още Карагенова.