Два сигнала за купуване на гласове в монтанско
Два сигнала за купуване на гласове в монтанско / Дарик Враца - архив

В Монтана избирателния ден като динамика не се различава много от този преди пет години. Към 13 часа отчетената избирателна активност е близо 22 процента,съобщиха от областна администрация Монтана. Най-висока е в община Георги Дамяново 33, 24 процента. Най-ниска е в община Монтана – 19,28 процента. 

Ето и данните за активността в останалите 9 общини :

Берковица – 20,25

Бойчиновци – 30,96

Брусарци – 19,96

Вълчедръм – 31,20

Вършец – 24,57

Лом – 19,78

Медковец – 22,36

Чипровци -28,72

Якимово – 26,41

До момента са подадени 4 сигнала за нередности в секционните комисии.

Преди обяд е съобщено, че председателя на 36-та секционна избирателна комисия в село Бързия, община Берковица агитира в полза на определена политическа сила. След проверка от РИК – Монтана са приели, че това е единичен случаи и са дали указания на председателя да не извършва повече подобни действия.

Два от сигналите са били за това, че някои назначени в комисиите хора са роднини. На друго място, че материята, с която е изолирана кабината за гласуване е прозрачна. И по трите сигнала районната комисия е взела решения и нарушенията са отстранени своевременно, съобщи секретаря й Габриела Илиева.

В тези избори изненадата в работата на Районната избирателна комисия са многобройните искания за замяна на членове на секционните комисии. „Буквално сме затрупани, някой хора са безотговорни, коментира Илиева. Заради баловете вчера, някои от членовете на секционните избирателни комисии не са могли да се събудят навреме сутринта, за да отидат на работа, а други дори не си вдигат телефоните, уточни Илиева.

От полицията съобщиха, че до момента няма нарушения на обществения ред, които да застрашат провеждането на изборите.

В прокуратурата от сутринта до сега са постъпили два сигнала за купуване на гласове. И двата са неоснователни, уточни районен прокурор Емил Александров.