Докладват нивото на водните обекти на всеки 2 часа
Докладват нивото на водните обекти на всеки 2 часа / Личен архив Андрей Деновски

Областният управител на област Враца издаде заповед, с която нареди предприемане на незабавни действия от кметовете на общини и дежурните в Областните и Общински съвети по сигурността.

Кметовете са задължени  да осигурят постоянно наблюдение на състоянието на язовирите и нивото на реките на територията на съответната община и поддържат непрекъсната връзка с концесионерите за язовирите за получаване на информация и от тях, както и да осигурят необходимите свободни обеми в язовирите, чрез контролирано изпускане на водите.

Задължително се въвежда денонощно дежурство от Общинските съвети за сигурност, които да докладват за състоянието на язовирите и реките на всеки 2 часа на оперативните дежурни от Областния съвет за сигурност, а при възникнала критична ситуация незабавно на телефон: 092/621172 или на 0884115313.

Наредено е на кметовете на общини  да поддържат  в постоянна готовност силите за реагиране при критични ситуации, като при възникване на бедствена ситуация трябва да въведат Общинския план за защита при бедствия в съответната част и незабавно да изпратят копие от издадената от тях заповед на Областния управител.

При възникване на опасност за здравето, живота и имуществото на населението или при настъпило бедствие, кметовете на общини са длъжни да осигурят своевременното информиране на населението, евакуацията и разсредоточаването му по установения ред.

На второто заседание днес на Областния съвет, след докладите на извършилите проверка на място  - Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Областна дирекция на МВР,  кмета на Община Враца и Междуведомствената комисия, назначена от Областния управител, се констатира, че нивото на р. Скът е повишено. Язовирите при Рогозен и Хайредин преливат през преливниците с минимални обеми от 6-8 м3/сек и има достатъчен обем за поемане на още водни количества до оразмерителните им обеми.

Язовир „Лесконож“, намиращ се в землището на с. Голямо Пещене, за който беше съобщено преди обяд от кмета на Община Враца, е в задоволително състояние, нивото на водата се намира на 1,70 м под кота преливен ръб, което е достатъчен обем за поемане на преминаваща висока вълна.

Река Скът има локални разливи, наводнили предимно земеделски земи.

На територията на гр. Мизия има леко повишение на нивото на реката, но тя е в коритото си.

В изпълнение на заповедта на Областния управител Областният съвет за сигурност обобщи и разпространи на общините получените данни към 17:00 часа на 10.03.2015 г. за общините: Борован: язовир ,,Гарвански геран” прелива през прокопаната аварийна траншея с 2 м3/сек, язовир ,,Езерска падина” прелива с 2 м3/сек през преливника, язовир ,,Братковец” прелива 5 м3/сек през преливника, нивото на р. Скът при с. Нивянин се е покачило с 30 см от  8:00 ч. тази сутрин; Хайредин: язовир ,,Рогозен 1” прелива през преливника с около 5 м3/сек, язовир ,,Бързина” прелива през преливника с около 8 м3/сек, латата на р. Огоста при с. Ботево показва 170 см.

Нивото на р. Скът в гр. Мизия се е покачило с 20 см от 8:00 ч. тази сутрин и е 200 см, като остава още 110 см до критичната точка.  Нивото на р. Скът в Бяла Слатина се е покачило с 25 см от 8:00 ч. тази сутрин и остава още 100 см до критичната точка.

На територията на останалите общини от областта има незначително повишаване на водното ниво на язовирите и реките.

Официална информация за състоянието на язовирите и нивата на реките на територията на област Враца ще бъде обобщавана на всеки два часа от Областна администрация – Враца и публикувана на Официалната интернет страница на администрацията ежедневно и незабавно при възникване на потенциална опасност.