/ Община Враца
Враца е сред 11-те общини в страната, които ще бъдат финансирани от Комитета за наблюдение на ОП „Околна среда“ за обновяването на градския си транспорт. Планираните средства, които ще получи местната администрация са близо 23 милиона лева, като с тях ще бъдат закупени 15 нови електробуси и 10 тролейбуси.

Нови еко автобуси и подновени тролейбуси ще се движат по врачанските улици

Обновяването на подвижния състав на „Тролейбусен транспорт“ ще може да покрие напълно актуализираната транспортна схема, обхващаща града и кварталите, както и  всички населени места на Враца, съобщи кметът Калин Каменов.
 
„Градският транспорт е сред основните приоритети от началото на моя мандат. Благодарение на министъра на околната среда и водите Нено Димов и експертите от Оперативна програма „Околна среда“, успяхме да осигурим необходимите финансови средства, с които транспортът ни да бъде обновен напълно и да отговаря на нуждите на жителите на града и населените места.

Общинският съвет утвърди средствата за нови автобуси във Враца

Новите транспортни средства ще обхванат и маршрутни линии в жк. „Сениче“- каза кметът Каменов и добави, че цената на билетите няма да бъде повишавана, тъй като с обновяването на подвижния състав, ще бъдат намалени разходите за консумативи и ремонти. По този начин Враца ще запази екологичния си транспорт, категоричен бе Каменов.

Първоначално предвиденият бюджет на програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух бе 115 милиона лева, но след направено предложение от УС на Националното сдружение на общините, средствата са увеличени на 390 милиона лева.

По този начин ще се осигури възможност на общините, в които обществения транспорт е амортизиран, да закупят съвременни екологични транспортни средства.
Община Враца