Доц. Великов: Ще работя за създаването на Регионален научен център в Монтана
Доц. Великов: Ще работя за създаването на Регионален научен център в Монтана / Иван Димитров

В Монтана да бъде създаден Регионален научен център, ще настоява зам.-председателят на парламентарната комисия по образование и наука в 43-то НС доц. д-р Борислав Великов, народен представител трети мандат на Монтана от ПГ на коалиция Реформаторския блок.
По Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" се предвижда да бъдат създадени общо 18 такива регионални научни центрове в страната. Такива ще има в регионите, където има научни, изследователски или отраслови институти или висши училища. Програмата не е затворила възможността за финансиране и изграждане на звена и в региони като нашия, бедни откъм висша наука.

„Ние ще настояваме да има такъв център в Монтана именно защото тук няма научни звена и ВУЗ, дори инициативата ми, подкрепена от местната общност, за създаване на държавен професионален колеж не среща все още необходимата подкрепа на правителствено ниво. Ролята на един такъм център ще е голяма, за да среща образованието и научните новости с бизнеса и да помага за съживяването на нашия край. Нека с обединени усилия на местната власт и цялата общественост да го направим", каза доц. Великов.
Идеята за изграждането на Регионален научен център получи единодушна подкрепа по време на научна конференция „От Montana до Монтана: Един град между древността и бъдещето", посветена на 125-годишнината от обявяването на градския статут на Монтана, която се проведе днес.

Конференцията е организирана от Регионалният академичен център в Монтана, създаден преди три години по идея и със съдействието на доц. Борислав Великов, който е сред настоятелите и дарителите на Българската академия на науките /БАН/. С нея стартират проявите, включени в празничния календар на Монтана по повод празника на града - Свети Дух.
„За" създаване на Регионалният академичен център в Монтана се обявиха кметът на община Монтана Златко Живков, академиците Димитър Димитров и Ячко Иванов, проф. дин Александър Костов и участниците в научната конференция.

„Не е беда, че в Монтана нямате ВУЗ, вие имате богато историческо и културно наследство, традиции. Не трябва да имате комплекси. Духовността е нещо по- велико от бизнеса, може да си голям бизнесмен, но малък човек", подчерта академик Димитров.
Всички те обещаха да помагат и подкрепят усилията на доц. Великов и местната власт в лицето на кмета Живков, за да се реализира идеята.