Ден без асансьори в Монтана
Ден без асансьори в Монтана / Дарик Враца - архив

И град Монтана се включва в европейската кампания NO ELEVATORS DAY - „Ден без асансьори". На 5 юни Областна администрация, Регионална здравна инспекция и Бизнес инкубатор Монтана символично ще затворят асансьорите в сградите, като поставят ленти и стикери. Техни служители ще препоръчват на посетителите да ползват стълбите.

Разбира се достъпът до асансьорите ще бъде гарантиран за хора с увреждания и заболявания. Ден без асансьори /No elevators day/ ще бъде ден, в който да предпочетем стълбите вместо асансьора. Заседналият начин на живот продължава да бъде един от най-вредните навици в съвременното общество.

Поради тази причина това е един лесен и достъпен начин да бъдем физически активни в ежедневието си. Младежи от общински младежки дом и Младежки информационно консултантски център /МИКЦ/ Монтана, ще запечатват символично асансьорите в обществени и жилищни сгради, като в същото време ще раздават листовки на гражданите и ще разясняват кампанията и ползите от изкачването на стълби.

Ден без асансьори в Монтана
netinfo

No Elevators Day /Ден без асансьори/ e част от кампанията NowWeMOVE, промотираща физическата активност. Основната цел на No Elevators Day /Ден без асансьори/ е да фокусира общественото внимание върху важността на физическата активност и да демонстрира колко лесно може да бъдем физически активни.

Организатори са Международната асоциация за спорт и култура /ISCA/ и българският й партньор - сдружение „BG Бъди активен". Координатор на кампанията за Монтана е общински младежки дом, в партньорство с МИКЦ - Монтана.