Делегация от Община Мездра посети побратимения украински град Конотоп
Делегация от Община Мездра посети побратимения украински град Конотоп / Мирослав Гетов

Официална делегация от Община Мездра посети побратимения украински град Конотоп, Сумска област, където взе участие в тържествата, посветени на 70-годишнината от освобождението на Конотоп от хитлеристките окупатори и на 376 г. от основаването на града. В делегацията влизаха заместник-кметът на Мездра инж. Генади Събков, , зам.-председателят на Общинския съвет Венелин Кръстев, директорът на „Хуманитарни дейности" в Общината Валентин Вълчев, общинската съветничка Наталия Христова и представителен октет на танцовия ансамбъл при НЧ „Просвета - 1925", воден от художествения ръководител на състава Мирослав Аспарухов.

Делегация от Община Мездра посети побратимения украински град Конотоп
netinfo

При посещението си в 90-хилядния административен и железопътен център в Северна Украйна нашата делегация участва в кръгла маса на тема „Градовете-побратими: вчера, днес и утре". В дискусията се включиха кметът на Конотоп Василь Дзед и администраторът на Общинския Изпълнителен комитет Анатолий Фалько, представители на местната общественост и на медиите. Двете страни се споразумяха да продължат да развиват своето сътрудничество в областта на образованието, културата, младежките дейности и гражданското общество.

В Деня на Конотоп - 6 септември, домакините и гостите от България поднесоха венци и цветя пред Мемориала на Славата и уважиха концерта на „майсторите на изкуството". Те присъстваха на церемония по връчване на годишните награди за заслуги в различните сфери на обществения живот и на празничен бал в къщата-музей на героя от Руско-турската война 1877 - 1878 г. ген. Драгомиров .

Особен интерес сред конотопчани предизвикаха трите концертни изяви на мездренските танцьори , които напълно заслужено бяха възнаградени от темпераментната публика с бурни аплодисменти.

Делегация от Община Мездра посети побратимения украински град Конотоп
netinfo

В рамките на 4-дневната си визита в Конотопския край делегацията от Община Мездра разгледа новооткритото квартално училище ЗОШ №7 и направи екскурзия до хетманската столица Батурин, където посети Двореца на последния украинския хетман Кирил Разумовски, крепостта Батуринска цитадела, Възкресенската църква и женски манастир.