Вода
Вода / снимка: Dariknews.bg
Георги Найденов
95037
Георги Найденов
  • Георги Найденов
Общински съветници от Вършец подготвят сигнал до Софийска градска прокуратура, в който ще изнесат данни за грешки в бизнес плана на ВиК Монтана за 2017-2021 г., на базата на който цената на водата в общината ще поскъпва, каза за Дарик Георги Найденов от групата на АБВ.

Първото поскъпване бе шоково и от 1,96 лв. за кубик цената на водата бе вдигната на 2,72 от началото на септември. Това доведе до протест на жителите и намаление на увеличението с 50 ст. Но и тази цена е непосилна за хората от региона, защото голяма част от тях са пенсионери с много ниски доходи, обяви Найденов.

„За нас цената в плана е получен чрез „стъкмистика“, не е реална и затова ще дадем плана на Прокуратурата. Ще представим и мотивирани доказателства. Надяваме се да бъдат безпартийни и да направят разследване по този план. Смятаме, че критерият „социална поносимост“, който те са приложили към плана не е реален, а данните не са такива, каквито са написали, за да формират тази висока цена“.    

Сигналът ще бъде внесен до 10 дни, а утре недоволни жители на Общината ще излязат на втори протест. Той ще започне в 11,30 часа, в началото на прохода Петрохан, в района на Малката Бързия. Не е изключено протестиращите да блокират пътя за София.