/ ThinkStock/Getty Images
Районна прокуратура-Оряхово е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу сирийски гражданин от кюрдски произход за извършено от него престъпление. 

Мъж отива на съд за опит за подкуп на полицейски служители

През ноември 2014 г., обвиняемият заплатил на каналджия, за да бъде преведен през Турция. Впоследствие, укривайки се в товарен камион, влязъл на територията на България. Крайна дестинация за него била друга държава от Европейския съюз, където той възнамерявал да се установи.

Същият месец, отново с помощта на каналджии, той бил преведен в София, където изчакал организирането на международен транспорт.

Затвор за чужденци, заради незаконно преминаване на границата

През нощта на 10 ноември 2014 г. обвиняемият, заедно с група мигранти се качили в специално изграден за целта тайник в товарен камион „Renault Magnum“, собственост на гръцка фирма със седалище в Петрич.

Превозното средство било управлявано от кипърски гражданин, който срещу предложена сума от 5 000 евро приел да транспортира за Европа лица от арабски произход.

Камионът бил натоварен със стока - зеле, поставена в палети, като тайникът бил прикрит с мрежа. Около 06:30 ч., на 11 ноември 2014 г. товарният автомобил преминал граничния контрол в Република България, след което бил натоварен на ферибот.

Сирийски граждани отиват на съд за незаконно преминаване през ГКПП "Оряхово"

На румънския бряг била извършена щателна проверка от граничните полицаи, които при извършен оглед на ремаркето и товара открили тайника. В него се намирали 52-ма чужди граждани от Сирия, Ирак и Афганистан - мъже, жени, деца.

Мигрантите били изведени и задържани на ГКПП "Бекет", като за установяването им бил уведомен Съвместния контактен център Русе-Гюргево. Съгласно Дъблинския регламент на ЕК, нелегалните мигранти следвало да бъдат върнати в първата страна на влизане в ЕС. На следващия ден, по силата на международното споразумение, чуждите граждани били конвоирани на българска територия.

Мъжът е привлечен към наказателна отговорност за незаконно преминаване на държавната граница, което извършил без разрешение на надлежните органи на властта. Обвиняемият няма адресна регистрация в България, бил е обявен за общодържавно издирване и до настоящия момент не е открит.
        
През последните три месеца Районна прокуратура е внесла в съда пет обвинителни акта спрямо чужди граждани, преминали незаконно границата на страната през ГКПП "Оряхово".

Постигнати са деветнадесет споразумения с обвиняеми, извършили същото престъпление, които са били одобрени на съда. Всички подсъдими са с наложени наказания.
Апелативна прокуратура