Пристигането на чудотворната икона във Враца.
Пристигането на чудотворната икона във Враца. / Дарик - Враца
С тържествен камбанен звън, с духовна радост и вълнение снощи врачани посрещнаха чудотворната икона на Света Богородица “Одигитрия Байталска”. Врачанският митрополит Григорий, свещеници от епархията и миряни излязоха пред митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски” и с църковни песнопения посрещнаха светинята. Поклонението пред чудотворния лик на Божията майка започна веднага след внасянето й в храма, в който бе отслужена празнична вечерня, оглавена от владиката.

“Днес, в навечерието на летния празник на св. Николай Мирликийски, ние имаме двойна радост, защото при нас пристигна чудотворният образ на Света Богородица. Наистина много са чудотворните образи на Света Богородица по цялата земя. От нейния чудотворен образ струи духовна светлина, нейният образ изцелява много и различни болести, нейният чудотворен образ утешава всички, които са в беди, в скърби и търсят Майката Божия за помощница и утешителница. И тя винаги се притичва на помощ и утешава тогава, когато с вяра пристъпваме към нейния образ и отправяме своите молитви към нея. Та нали Сам Господ, когато беше на Голгота разпънат на кръста повери целия човешки род на нея и я направи майка на всички човеци, като каза на свети Йоан Богослов – “Ето майка ти”, а на нея – “Ето сина ти”. Така Той направи Майката Божия майка на всички човеци. И от тогава до днес тя има дръзновението да се застъпва за нас пред Господа” – каза в словото си след края на вечернята Врачанският митрополит Григорий.

Поклонението
Врачанска митрополия

Днес, в 9 часа, в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски”, ще започне празничната света литургия, водена от владиката в съслужение със свещеници от Враца. На този ден се чества пренасянето на мощите на св. Николай и народът ни го нарича още летен Никулден. Поклонението пред чудотворната икона на Света Богородица ще продължи и днес, и във всички дни до неделя – 13 май. През цялото време иконата на Божията Майка ще остане в храма “Св. Николай Мирликийски” във Враца. Църквата се намира над централния градски площад “Христо Ботев”.

Поклонението
Врачанска митрополия