Бедствено положение и в Община Георги Дамяново
Бедствено положение и в Община Георги Дамяново / Рени Христова

Бедствено положение е въведено на територията на община Георги Дамяново. Продължава да е залят пътният участък при с. Меляне, като 7 села от общината са с нарушен достъп до тях. Осигурени са доставки на стоки от първа необходимост в откъснатите села. Поради авария все още не е въстановено електро и водоснабдяването. Работи се по отстраняване на авариите.

От възникване на критичната обстановка на 04.09. до 06:00ч. на 05.09. екипите на РС ПБЗН са реагирали на над 90 сигнала в засегнатите райони, като съвместно с екипи от ОД на МВР и общините продължава работата по овладаване на бедствената ситуация.

Частично бедствено положение е въведено на територията на част от гр.Берковица. В залятите части от града работят екипи от РС ПБЗН и Община Берковица.
Частично е прекъснато електро и водоснабдяването, като аварийни екипи работят по отстраняване на повредите.
По информация от дежурен в ОПУ пътят за прохода Петрохан е проходим и отворен за движение на МПС.

В Община Чипровци със Заповед на Кмета на Общината е въведен част от Общинския план за защита при бедствия в частта му „Действия при наводнения". Към момента обстановката се е нормализирала. Има прекъснат водопровод, като екип на ВиК работи по отстраняване на аварията.


В останалите общини от областта по данни от дежурните по ОбСС, обстановката е нормална. Няма населени места без електро и водоснабдяване и постипили сигнали възниканли наводнения.

По данни от РД „Борба с градушките" количството на валежите за изминалото денонощие за равнинната част от областта е между 7 и 44 л/м2 . Това е информация само за равнинната част от областта, тъй като Дирекцията няма разположени измервателни пунктове и противоградни площадки в планинската част.

Информацията е на ОД на МВР Монтана за обстановката в областта към 7 часа, тази сутрин.