Балансиран прием за новата учебна година
Балансиран прием за новата учебна година / netinfo

17 паралелки са утвърдени за новата учебна година в държавния план-прием за средните училища в област Враца, каза шефът на Регионалния просветен инспекторат Галина Евденова. Във Враца ще бъде разкрита една нова паралелка с изучаване на английски и руски в Езикова гимназия “Йоан Екзарх. Нова е и паралелката по билкарство в Помощното у-ще “Райна Княгиня”-Роман. В Бутан ще изучават растениевъдство, а в Техникума по ядрена енергетика в Козлодуй ще бъде разкрита специалност електротехник.

"Тази година приемът е балансиран", каза още Евденова. - Събразили сме го с ъс завършващите  осмокласници, това са  1820 деца. Очакваме повече от 2100 деца да  завършат 7 клас, но колко от тях ще кандидатстват, все още не е ясно."

Изпитите  след 7 клас  по български език и литература и математика за гимназиите с чуждоезиково обучение и математическата "Акад. Иван Ценов" Враца са съответно на 19 юни - тест по БЕЛ и на 25 юни по математика. Важно за родителите е да знаят, че може да подават документи само в едно от учебните заведения, където децата им кандидатстват, но трябва изрично да посочат  в заявленията реда на желанията си, допълни още Галина Евденова.

.