/ Община Мездра
Екипът на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ-Мездра чества своя професионален празник - Деня на родилната помощ, по-известен като Бабинден. Кметът на Общината инж. Генади Събков, секретарят Севдалина Джамбазка и директорът на дирекция „Социални и хуманитарни дейности“ Елена Нанова отрупаха с цветя и подаръци завеждащия отделението д-р Владимир Цеков, управителя на болницата д-р Илияна Михайлова и целия персонал на АГ отделението.
 
Емоционален Бабинден в МБАЛ-Монтана

Подаръци получиха двете момиченца Виктория и Ванеса и техните майки Христина Кьосева и Паолина Младенова. За щастливите майки това е второ раждане, а в къщи ги чакат татковците заедно с по-големи момченца.

Бабинден в Мездра
netinfo

Д-р Владимир Цеков и екипът му почерпиха гостите и припомниха, че за 2018 година 197 са родените деца, от тях  - две двойки близнаци. Завеждащият отделението сподели какви са най-спешните нуждите на отделението, а кметът обеща съдействие за поддържане на високото ниво на родилното и улесняване работата на лекари и акушерки.
 

По-късно кметът посети и първото за 2019 година бебе, родено на 2 януари – Васил Николов от Мездра и последното за 2018 г. – Цветозар Митев от с. Боденец, роден на 31 декември. Момците получиха освен играчки и сребърна гривничка с червен конец – против уроки и за късмет.

Бабинден в Мездра
netinfo

 От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.
 
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, "бабували" на родилките.

Бабинден в Мездра
netinfo

Община Мездра