Анастас Попдимитров: Очаква ни изключително интересен фестивал
Анастас Попдимитров: Очаква ни изключително интересен фестивал / Дарик Враца

Директорът на врачанския драматично-куклен театър Анастас Попдимитров и селекционерът на Фестивала на малките театрални форми Ива Шкарова представиха днес селектираните пиеси, както и тези, включени в провеждания паралелно с него международен фестивал на НЕТА. В седемте фестивални дни на врачанска сцена ще се изиграят общо 17 пиеси.

Председател на журито на ФМТФ ще е Красимира Филипова, а Ромео Попилиев и Светла Бонева ще са членове. Според селекционера на журито ще му е много трудно да определи на кого да присъди наградите за режисура, сценография, мъжка и женска роля, заради много високото ниво на подбраните пиеси. „Нивото на камерните театри в България е много добро - добра драматургия, живи и ярки режисьорски прочити и стабилни актьорски екипи, които си партнират изключително добре" - така Ива Шкарова обрисува 7-те избрани пиеси, селектирани от общо 31 заглавия.
И тази година ще има отделна награда за музициращ актьор, осигурявана от проф. Стефан Драгостинов, който лично ще определи победителя.

Във фестивала на NETA по традиция вече ще участват театрални формации от Македония, Сърбия, Румъния, Словакия и Словения. За първи път ще се включи и Театралната академия на Санкт Петербург, с представлението „Програма Кабаре". Председател на международното жури ще е Нора Макарова от Москва.

Анастас Попдимитров благодари за подкрепата на кмета на Враца инж.Н.Иванов за осигурените 30 хил.лв. спонсорство от х-л „Дива" и на Общинския съвет във Враца за отпуснатите 20 хил.лв. „Провеждането на двата фестивала ще струва 90 хил. лв., Министерството на културата отпусна тази година рекордно малко пари - едва 11 хил.лв. Част от останалите пари ще получим от по-малки спонсори, на които също благодаря".

Театралната седмица във Враца ще бъде открита на 16 май, от 17,30 часа с „Буре барут" на Националния театър „Войдан Чернодрински" от Прилеп, Македония. От 19,30 ч. на камерната сцена ще излизе врачанската трупа с „Приказки от виенската гора".