50 лв. струва бездомно куче на Община Враца
50 лв. струва бездомно куче на Община Враца / netinfo

50 лева струва кастрацията, ваксинацията и обезпаразитяването на бездомно куче във Враца, информира кметът на общината д-р Костадин Шахов. В други градове като Пловдив и София тази цена е между 12 и 15 лева, но тя включва само работата на ветеринарните специалисти, като всички материали и медикаменти са набавени от приютите. Във Враца в цената са включени абсолютно всички разходи по обработката на кучетата, допълни д-р Шахов.

Екип от шест човека назначен като звено към отдел "Опазване на околната среда" към Община Враца от април миналата година се грижи за залавянето, кастрирането, обезпаразитяването и ваксинацията на бездомните кучета. В миналогодишния бюджет на общината са били заложени 130 794 лв. за тази дейност, като са изразходвани 125 105 лв. за обработката на 851 животни. 24 492 лева е годишната издръжка на екипа от ветеринарен лекар, трима ветеринарни техници, шофьор и гледач.

От скоро на общината е дарен автомобил УАЗ, с който да извършва специализирания превоз на бездомните кучета. До сега за целта са ползвани услугите на БКС, като на дружеството е заплащано за изминат километър, което е нерентабилно за общината.