Гостите на приема
Гостите на приема / Община Белоградчик
Прием на посланика на Република Сърбия в София Владимир Чургус е поредната инициатива от множеството прояви и събития тази година, които се провеждат по повод 50-годишния юбилей от подписването на договора за приятелство и сътрудничество между община Белоградчик, Р. България, и община Княжевац, Р. Сърбия.

В събитието участваха посланиците на Словения, Хърватия, Босна, Македония и Черна гора. На поканата се отзоваха и посланиците в София на Бразилия и Южна Африка, Огнян Златев- ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, кметът и зам.-кметът на община Белоградчик Борис Николов и Росен Младенов, зам.-кметът на община Княжевац Радоица Вучич, зам.-председател на ОбС - Игор Стеванович, началник кабинета на кмета на общината Бранислав Йосифович и Владан Радованович - координатор за трансгранично сътрудничество.

Посланик Чургус приветства участниците в приема и изрази голямото си задоволство от установените прекрасни отношения, които ежегодно се задълбочават и обогатяват, и си пожела тези процеси да продължават все така и след 50 години нашите потомци отново да се събират и празнуват.
Ръководителят на представителството на Европейската комисия в България говори за важната роля, която имат Западните Балкани и, че без тях не може да се говори за сигурност в Европа.

Висока оценка, за установените отлични добросъседски отношения десетилетия наред, бе дадена от кмета Борис Николов. Той акцентира на редица инициативи, прояви и събития, които изпълват обществения живот на двете общини - съвместни проекти на местните власти в областта на културата, спорта, туризъма и не на последно място изключително добрите взаимоотношения между турлашките дружества от двете страни на границата.

За постигнати резултати в съвместната дейност на общините и бъдещи планове за работа говориха и Бранислав Йосифович, и Владан Радованович. И този път многократно се споменаваше името на прохода "Кадъ Боаз" и големите очаквания за построяването на нов граничен контролно-пропусквателен пункт.  

Концертът
Община Белоградчик

Участниците в "Срещата с приятели", както неофициално я назова Владимир Чургус, имаха възможността да се насладят на популярни творби от класическата музика в изпълнение на квартет на Белградския симфоничен оркестър и ревюто на студио за изворен фолклор, разгледаха етно изложба, дегустираха вина на местни изби. Всички гости получиха символични подаръци и рекламни материали на двете общини.