105 години от рождението на великия илюзионист Мистер Сенко
105 години от рождението на великия илюзионист Мистер Сенко / Дарик Враца

105 години от рождението на Мистер Сенко честваха във Враца снощи. Домакин на мероприятието беше Регионалния исторически музей Враца, с подкрепата на общината. Световноизвестният илюзионист Евстати Христов Карайончев, с артистичния псевдоним Мистер Сенко е роден във Враца на 12 февруари 1905г. На 13 години започва да работи в кафенето срещу театър "Одеон", а по-късно и в цирка. През 1923 г. става асистент на френския илюзионист Делоне, а две години по-късно вече е професионален магьосник.

Световна известност придобиват неговите номера "Сваляне на главата", "Електрическият стол", "Разрязване на жена с циркулярен трион". Става почетен гражданин на Париж, София и родната си Враца. Благодарение на Мистер Сенко България става член на световната и европейска организация на илюзионистите.

Присъстващите на тържеството бяха посрещнати от деца от циркова формация, които показаха различни номера. По-късно беше представен и кратък филм за живота на илюзиониста "Знаци по пътя".

Сценичният костюм, снимки и документи на великия илюзионист се съхраняват в музея във Враца.

"Влезна ли в родния край, погледна ли настръхналите зъбери на Балкана, някаква магия, каквато самият аз не мога да направя, ме обзема. Радвам се на всяко камъче, на всеки хорски поздрав, чувствам се като истински магьосник, готов да върши чудеса. Обиколих почти целия свят и винаги си спомням за родния град. При провекра на паспорта ми, с който пътувам, се гордеех, че пиша - роден във Враца, България. Когато го напуснах през 1918 г. градът беше нищо пред туй, което виждам сега."

Тези думи Евстати Христов - Мистер Сенко изрича в деня на своята 80-годишнина във Враца.