/ Община Враца
Кметът на Община Враца Калин Каменов и председателят на Клуба на франкофонията Враца - Емил Пеняшки откриха във фоайето на НЧ „Развитие - 1869“ изложба, част от програмата на Седмицата на франкофонията, която се провежда от 14 до 22 март.
 

Седмица на хранкофонията

Над 40 са рисунките, представени в експозицията, в която са включени творбите на възпитаници от четири учебни заведения във Враца: НУ „Св. Софроний Врачански“, СУ „Васил Кънчов“, ИОУ „Васил Левски“ и ПЕГ „Йоан Екзарх“. Младите художници рисуваха по 10 думи, определени от Международната организация на франкофонията и тази година те бяха посветени на различните форми на писане.

Враца отбелязва Седмицата на франкофонията

В рамките на събитието Калин Каменов награди отличилите се участници в изложбата. „Радвам се, че в Деня на франкофонията, чрез изобразителното изкуство, децата са успели да направят така, че във Враца да усетим духа на Франция“ – каза в приветствието си кметът и благодари на хората, които поддържат френската култура в града. „Вярвам, че с Вашите усилия можем да възвърнем интереса към френския език сред учениците“, добави още Каменов.

Седмица на франкофонията

Програмата в следващите дни продължава с урок в СУ „Васил Кънчов“, в който участие ще вземе френският футболист от ПОФК „Ботев Враца“ - Юго Коантрар. Вратарят на врачанския тим ще дискутира с учениците от X клас живота на френските тийнейджъри.

Седмицата на франкофонията ще завърши със засаждане на дръвче в „Алеята на франкофонията“, намираща се в двора на ПЕГ „Йоан Екзарх“ и с празник на френския език. Проявите, посветени на френската култура, се провеждат под патронажа на кмета Калин Каменов и се организират съвместно с Клуба на франкофонията в града и Община Враца.