/ iStock/Getty Images
Тя е дарение от бивш възпитаник на учебното заведение
Средно училище "Васил Кънчов" във Враца е първото учебно заведение в България, което разполага с умна система за отчитане и контрол на съдържанието на въглероден диоксид в класните стаи.

Системата е дарение от бизнесмена Иво Евгениев, който е възпитаник на училището, създадена е от фирма M Climate, която работи в областта на създаването на умни сгради. Новият продукт на фирмата позволява постоянен мониторинг на качеството на въздуха в помещенията, не само за съдържание на въглероден диоксид, но върху температурата и влажността.

Качеството на въздуха в офиса влияе на познавателните способности на служителите

Умните анализатори в класните стаи са снабдени със светлинен и звуков индикатори, които алармират кога трябва да се отворят вратите или прозорците, за да влезе свеж въздух и да се намалят вредните емисии. Данните от датчиците се обработват и съхраняват в системата, за да има възможност за по-добри решения в бъдеще.

Иновативната система е изключително важна за нас, особено в условията на пандемия и извънредни мерки срещу COVID-19, каза директорът на училището Димитър Марков. Системата работи от седмица и вече дори учениците следят светлинните индикатори и сами се грижат за редовното проветряване на учебните стаи, което намалява и рискът от заразяване с коронавирус, допълни той.

В училището умната система за мониторинг на въглеродния диоксид обхваща 37 помещения.

Иво Евгениев ще направи още едно лично дарение - нова компютърна лаборатория в Профилираната природо-математическа гимназия "Акад. Иван Ценов" във Враца, където е завършил средното си образование. Поводът е 50-годишнината от създаването на едно от най-големите учебни заведения в областта.
БТА