/ iStock/Getty Images
Човечеството изхвърля в атмосферата на Земята десетки пъти повече въглероден диоксид и други въглеродни съединения от всички вулкани на нашата планета, въпреки факта, че 99,8% от въглерода на нашата планета е под земята, твърдят учени. Целта на продължило десет години проучване на учени от Вашингтонския център за наблюдение на въглерода (Deep Carbon Observatory) беше да се установи общото количество въглерод на нашата планета и да се разбере дали настоящите високовъглеродни емисии в атмосферата наистина са нещо изключително в историята на нашата планета.

Австралийското крайбрежие е като скрито оръжие срещу климатичните промени

Това опровергава популярния аргумент на скептиците, че вулканите отделят повече въглероден диоксид в атмосферата от хората.

Общото количество въглерод, разположено на повърхността и в атмосферата на нашата планета, учените оцениха на около 43 500 гигатона. Според тях това е само 0,2% от общия въглерод на Земята - 1,85 милиарда гигатона. По-голямата част от въглерода - 99,8% - е под повърхността на Земята.

Проучването показва, че вулкани и други вулканично активни образувания, като пукнатини в земната кора, отделят около 0,3-0,4 гигатона въглерод годишно в атмосферата. Човечеството изпраща в атмосферата между 40 и 100 пъти повече въглероден диоксид.

Учени регистрираха безпрецедентни изменения в земната атмосфера


„Скептиците може да вярват, че вулканите се съревновават с човечеството по въглеродните емисии, но това изобщо не е“, казва Мари Едмъндс, професор по вулканология и петрология от колежа Куинс, Кеймбридж.

Хвърлянето на вината върху вулканите е наистина популярен сред онези, които нямат доверие на многобройните изследвания за изменението на климата на нашата планета.

Според професор Селина Суарес от университета в Арканзас „Сега достигнахме нивото на въглеродна катастрофа, което е малко отрезвяващо.“
БГНЕС