/ iStock/Getty Images
Качеството на въздуха в офиса може да повлияе на познавателните способности на служителите, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Енвайрънментъл рисърч летър". До този извод са стигнали учени от Харвардския университет.

Резултатите от изследването показват, че увеличаването на фини частици PM2,5 (с диаметър под 2,5 микрона) е свързано с рязък спад на когнитивните функции.

За първи път тези краткосрочни ефекти са отчетени при офис служители, казва водещият автор на изследването Хосе Гийермо Седеньо.

Лошото проветрение също влияе отрицателно върху познавателните способности, допълва ученият. Изследването показва, че влошеното качество на въздуха в помещенията влияе много повече върху здравето и производителността, отколкото се смяташе досега.

Проучването е обхванало 300 служители в градове в Индия, Китай, Мексико, Тайланд, Великобритания и САЩ. Възрастта на участниците е била 18-65 години. Изследваните са работили поне три дни в седмицата в офис сграда.

Специалистите са отчели показатели като концентрация на частици PM2,5 и въглероден диоксид, температура и относителна влажност. След известно време, прекарано в офиса, служителите са били помолени да извършат няколко теста за да проверка на когнитивните им функции.

Резултатите са показали, че колкото по-висока е концентрацията на опасни съставки във въздуха, толкова по-занижени са когнитивните функции на служителите.

Препоръката на учените е прозорците в офиса да се отварят често или да се монтира подходяща филтрираща система.
БТА