Знаем ли всичко за местните избори?: Кой може да гласува на местния вот
Знаем ли всичко за местните избори?: Кой може да гласува на местния вот / netinfo
Кметовете и общинските съветници се избират от хората за срок от четири години чрез пряк, таен вот. Право на глас имат всички български граждани, навършили пълнолетие, които не излежават присъда и не са поставени под запрещение, като те трябва да са живели в съответното населено място най-малко през последните десет месеца. Наборните военнослужещи имат право да гласуват само в населеното място, където са живели най-малко през последните десет месеца.

Гражданите на страни членки на Европейския съюз също имат право да гласуват, ако имат статут на постоянно пребиваващи у нас и през последните десет месеца преди изборите са живели в съответното населено място. За да гласуват, те трябва да представят писмена декларация до 40 дни преди изборния ден.

Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден, при условие че е живял в населеното място по настоящ адрес през последните десет месеца. Удостоверения за гласуване на друго място не се издават.

Всеки избирател има право на един глас за общински съветници, един глас за кмет на общината, един глас за кмет на район, един глас за кмет на кметството. Изборът на кмет е мажоритарен, а за общински съветници – пропорционален.