Засилен интерес към приемните на депутата Аспарух Стаменов в Свищов и Вардим
Засилен интерес към приемните на депутата Аспарух Стаменов в Свищов и Вардим / снимка: ГЕРБ

Значителен интерес проявиха жители на Свищов и село Вардим към двете приемни на народния представител от ГЕРБ Аспарух Стаменов, които той за пореден път проведе в понеделник. „Радвам се, че на моите приемни, наред с проблемите, хората изказват и мнения по обществено значими теми, като възникват и полезни дискусии", коментира народният избраник.

Според дошли в приемната граждани е несправедливо ограничението населени места извън общините, категоризирани като „селски", да кандидатстват по някои европейски програми. Общините от селски тип у нас са 231 от общо 264, като Свищов не спада към въпросния тип. Веднага след като този въпрос изникна на дневен ред , Аспарух Стаменов проведе разговори с председателя на парламентарната комисия по местно самоуправление и регионална политика Любомир Татарски. „Той потвърди пред мен, че през следващия програмен период  дори и селата в общини, извън категоризацията за „селски тип" ще могат да участват в Програмата за развитие на селските райони, а ограничението ще важи само за общинските центрове", съобщи депутатът, като тази новина истински впечатли жителите на свищовски села. Сериозни данъчни облегчения за субектите, разкриващи работни места, поискаха други граждани при срещата си с народния представител.

Има проблеми с водоподаването в няколко населени места в община Свищов, а с. Горна Студена е на воден режим дори в момента, разбра Стаменов от посетители в  приемната му. Той обясни на хората, че с приетите на първо четене поправки в Закона за водите, предвиждащи окрупняване на ВиК сектора, се осигурява по-лесен достъп до европейско финансиране за подмяна на амортизираната водопроводна и канализационна мрежа. Именно старите инсталации са големият проблем, оставящ хората без вода, според Стаменов, който преди да влезе в парламента  бе на чело на ВиК - Свищов.

За незаконно строителство в центъра на Свищов алармираха местни жители пред  депутата. Предписание за премахване на нерегламентираната постройка било изпратено официално на свищовския кмет преди 6 месеца, но действия не последвали. „Лично потърсих кмета Станислав Благов, той призна, че това е пропуск от негова страна и в най-кратки срокове ще се вземат мерки", коменентира след приемната си Аспарух Стаменов.

Жители на Свищов работят в румънския град Зимнич, а един от тях се срещна с депутата, за да сподели проблем. Макар да има договор с предприятие в европейска страна, човекът е здравно неосигурен у нас и няма достъп до личен лекар. Стаменов поиска да се запознае с цялата кореспонденция между свищовлията и българските инскитуции и ще направи проверка по случая.

Хората от село Вардим се интересуваха основно от развитието на техния най-неотложен въпрос - укрепването на дунавския бряг . Реката от години залива селото и вече е заличила дворовете на десетки къщи. Този проблем най-сетне започна да намира своето разрешение, след като вицепремиерът Цветанов посети Вардим и лично пое ангажимент. По време на приемната местни жители поискаха от депутата Стаменов отчет как се изпълнява ангажимента. „До края на седмицата ще бъде готов работният проект, който ще бъде внесен в общината. Веднага след това ще стартира процедура за избор на фирма-изпълнител, която да започне работа по проекта", обясни Аспарух Стаменов.

В село Вардим, през което върви сериозен автомобилен трафик, от депутата поискаха и пешеходни пътеки. Въпросът вече е придвижен до Областната дирекция на МВР.

От ГЕРБ съобщават още, че партията е осигурила 800 лв. за полилея на осветената църква "Рождество Богородично" в горнооряховското село Горски долен Тръмбеш.