Защитата на стрелеца от Лясковец пледира за напълно оправдателна присъда
Защитата на стрелеца от Лясковец пледира за напълно оправдателна присъда / снимка: Dariknews, Архив

Четиримата адвокати на 54-годишния Петко Петков от Лясковец са настояли пред Окръжния съд във Велико Търново за напълно оправдателна присъда. Той е обвинен в убийството на 40-годишният командос Емил Шарков, в опит за убийство на петима негови колеги и за незаконно притежание на оръжие.

Пледоариите се водиха два дни при закрити врати заради класифицирана информация по делото. Прокурорът Цветан Маринов от Окръжната прокуратура в старата столица поиска най-тежкото наказание за Петков от доживотен затвор без право на замяна.

Защитниците на подсъдимия обаче са категорични, че той трябва да бъде оправдан, защото е действал при неизбежна самоотбрана. Според тях правните квалификации на прокуратурата са неправилни и обвиненията срещу Петков трябва да отпаднат. Обвинението на незаконно притежание на оръжие също е неточно, защото това е по-скоро административно нарушение, а не престъпление, смятат защитниците.

В пледоарията си пред съда те са изтъкнали положителни характеристични данни на подзащитния си. "Петков е от добро семейство. Винаги е бил съвестен гражданин. Имал е тежък междусъседски конфлинкт.Петко Петков не може да бъде смятан за престъпник, защото пише жалби. Той не е предприел действия за правораздаване и не трябва да става изкупителна жертва заради това, че държавата е отсъствала и институциите не са предприели мерки и действия по неговите сигнали за нарушения", категорични са адвокатите на Петков. Очаква се съдът да се произнесе с решение по делото другата седмица.