Започва ловът на глигани
Започва ловът на глигани / www.sxc.hu

Над 600 ловци от великотърновското ловно-рибарско дружество "Сокол" ще открият днес сезона за лов на дива свиня. Те са разпределени в 30 дружинки.

Всички ловци в сдружението са с ловни билети, заявени членски карти за 2010 година и документи за право за носене на оръжие. Проведен е инструктаж за боравенето с ловно огнестрелно оръжие.

Всички ловци са запознати, че не бива да употребяват алкохол по време на ловния излет. Те са инструктирани и как да изследват дивечовото месо за трихинилоза и класическа чума по свинете.

След лова всички ще се съберат по местата на дружинките. Всяка от тях разполага с ловни заслони и ловни хижи, където ще бъде отпразнувано откриването на лова на диви свине. Той е позволен до втората седмица на месец януари.

Миналата година ловците от ловно- рибарско дружество "Сокол" са отстреляли 412 глигана. За тази година предвид таксацията, проведена през март, за отстрел са планирани 461 диви свине. От днес позволени за отстрел ще бъдат и зайците, яребиците и дивите патици.