Започна трийсет и първият летeн семинар по български език и култура
Започна трийсет и първият летeн семинар по български език и култура / netinfo

140 души от 44 страни ще вземат участие в 31-я Международен летен семинар по български език и култура, който започва от днес във Великотърновския университет. Участниците са чуждестранни стипендианти на Министерството на образованието и гости на университета по линия на международните договори за сътрудничество.

Летният семинар ще продължи до 17 август, като участниците могат да избират между две програми – двуседмична и триседмична.
70-годишният албанец Абдурахим Мифтиу е най-възрастният участник. Най-малките са брат и сестра на 8 и на 10 години, които са деца от смесен българо-холандски брак.

За участниците са организирани три специализирани семинара – ”История и култура на България”, „Култура и изкуство на България” и „История на българското изкуство”. Лекции на различни теми ще изнесат и преподаватели по български език и литература от Великотърновския университет.

Подготвена е и разнообразна културна програма, която включва Вечер на българския фолклор, дегустация на български вина и традиционни ястия, посещения на културно-исторически обекти в региона, курсове за изучаване на народни песни и танци. Поетични вечери, Вечер на интернационалната кухня и Вечер на нациите са също сред атрактивните културни прояви на семинара.