Има пострадали хора
Взрив е станал в завода за целулоза край Свищов.

Възникнал е и пожар. Инцидентът е станал около 11:00 часа в цех на предприятието, съобщиха от полицията. Пожарът е потушен и ситуацията вече е овладяна, добавиха от полицията. 

Всички служители са изведени от цеха. Към момента няма данни за опасност от замърсяване на въздуха. Екипи на пожарната са на място до пълното ликвидиране на произшествието.

МВР

Един човек е прегледан в болница. Това съобщи кметът на Свищов Генчо Генчев. Мъжът е служител на ведомствената противопожарна служба към предприятието.

В болницата в Свищов е пристигнал един пострадал. Това каза директорът на лечебното заведение Илиян Венков. Мъжът е с прорезни рани по лицето, получени от счупени стъкла, обясни той и добави, че нараняванията не са сериозни и не се налага хоспитализация. 

Още двама души са пострадали леко - единият е началникът на службата, а другият е служител към предприятието. Те са на място и продължават да се справят със ситуацията.

Екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) пътуват към мястото на инцидента, както и екип на РИОСВ.

Пожарът е напълно овладян. На 30 юли ще бъде направен опис на щетите. Това каза изпълнителният директор на „Свилоза“ Михаил Колчев. В момента се оглежда състоянието на оборудването и се охлажда, ако има някъде съдове, които все още са с висока температура, за да не се възобнови пожарът.

По думите на Колчев в единия от цеховете на завода, който приготвя избелителни разтвори, възниква пожар, вследствие има и взрив и работата в цеха е спряна. На смяна обикновено в този цех работят между трима и петима души, но от работещите там пострадали няма.

Пострадал е пожарникар, чест от ведомствената пожарна, която „Свилоза“ поддържа и той е участвал в гасенето заедно с представителите на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Михаил Колчев обясни, че е говорил с кмета на Свищов и по думите му състоянието на пострадалия, който е с прорезни рани от стъкло, е стабилно и той няма да остане в болница.

"Все още не може да се каже каква е причината за взрива", каза още изпълнителният директор. "Заводът не може да възобнови работата си без този цех", допълни Михаил Колчев.

На този етап няма опасност за населението. Предприятието е преустановило производствена дейност веднага след инцидента, за да не се предизвика изтичане на вредни газове от съоръженията.

Към момента се извършват охлаждащи действия на съоръженията към прилежащата територия. От направените замервания на въздуха с подвижна станция от служители на сектор Специализирани оперативни дейности (СОД) при Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН)-Велико Търново замърсяване в района няма.

Кметът Генчо Генчев, който в следобедните часове отново беше на мястото на инцидента, потвърди, че ситуацията е овладявана, охлажда се теренът и няма причина за притеснение от страна на жителите на Свищов и останалите населени места.

На мястото продължава да има екипи на пожарната и полицията, пристигат и представители на други институции, които ще преценяват ситуацията. Със заповед на ръководството на дружеството е ограничено влизането в двора на предприятието на представители на медиите и външни лица.

Взривът в завод „Свилоза“ в Свищов е при товаро-разтоварна дейност на натриев хлорат, който е бил лесно запалим. Това каза пред журналисти в сандаското село Петрово служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Има пострадали служители от ведомствената пожарна, която е към завода. Те са пострадали в резултата на счупени стъкла, които са попаднали върху тях.

"Към момента няма опасност за живота и здравето им", коментира служебният министър. По думите му вероятно има служители в завода, защото е работен ден, но органите на са взели адекватни мерки. 

Предстои да се изяснят причините за взрива и пожара.
Това каза пред журналисти Михаил Колчев, изпълнителен директор на предприятието. Той посочи, че около 11:00 часа днес е станало запалване в един от помощните цехове на завода, последвано от взрив.

Инсталацията и целият завод в момента не работят, до изясняване на причините за аварията и възстановяването на работата му. Трима души са пострадали - двама от ведомствената противопожарна служба и един работник с повърхностни рани на ръката от стъклата, изпочупени от взрива, каза Колчев. 

"На този етап не може да бъде преценено каква е причината за произшествието", каза той. Според него сутринта е докаран натриев хлорат - суровина, нужна за производството на хлорен диоксид, необходим за избелването на целулозата.

"Следващата стъпка е трябвало да бъде обработването на веществото в инсталацията, но междувременно възниква пожарът", каза Колчев. Експертите трябва да кажат каква е причината, допълни той. На този етап няма информация за щетите.

Пожарникари ще дежурят цяла нощ около мястото на инцидента. На 28 юли най-рано специалистите ще установят щетите. Взривът е станал в помещението за производство на хлорен диоксид.

"Тази инсталация работи от 1971 година и досега не е имало подобни инциденти", допълни той. По думите му от инсталацията не се отделя нищо, което създава опасност за обгазавяне, това показват и локалните уреди за измерването на качеството на въздуха в самия завод.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Лилия Йорданова, Марина Петрова/БТА