Във Велико Търново и Г. Оряховица протестират срещу цената на тока
Във Велико Търново и Г. Оряховица протестират срещу цената на тока / снимка: Guliver/Getty Images

Национален протест срещу повишението на тока за индустрията организират синдикати и работодатели. Демонстрации ще има по едно и също време на 29 юли (сряда) в 28 български града, сред които Велико Търново и Горна Оряховица. В призива за протеста се казва: „Не на мафията! Не на грабежа! Да на реформите! Да на пазарните цени в енергетиката!“. Демонстрацията в старата столица утре е насрочена за 11,00 ч. пред сградата на Областна администрация. По същото време ще се състои митинг пред "Захарни заводи" в Г. Оряховица.

Работодателите се обявяват категорично против планираното поскъпване на цената на електроенергията за индустрията. Представителите на бизнеса нямат информация колко точно ще е поскъпването, но поискаха то да се отложи до 1 януари догодина.

Над 1000 фирми в 28 града на България ще протестират на 29 юли от 11.00 часа срещу готвеното повишение на цена на тока, заяви заместник-председателят на БСК Камен Колев на среща между работодатели и синдикати. Той подчерта, че притеснението на бизнеса идва от незапълнените финансови дефицити в НЕК. Изчисленията подсилват притеснението на работодателите, че именно бизнесът ще плати цената за загубите в родната енергетика.

"Разбира се, регулаторът е независим, но ние просто прогнозираме, че в резлтат на тези изчисления, които показват незапълване на тази дупка в НЕК, той ще предприеме увеличение на цените, включително за индустрията, което е неприемливо за по-голямата част от индустрията. Ще има тежи последствия за нея, както и за обществото като цяло. Много от нашите членове изразиха намерения за протестни действия", каза още Камен Колев.

Представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и БФИЕК смятат, че над българските индустриални предприятия е надвиснала гилотината на 15-20-процентно повишаване на цената на електроенергията. Работодателите се обявиха в подкрепа на дълбока реформа в сектора от страна на правителството.