ВТУ въвежда от есента обучение по корейски език
ВТУ въвежда от есента обучение по корейски език / снимка: ВТУ

Извънредният и пълномощен посланик на Република Корея у нас Чън Би-Хо направи своята втора визита във Великотърновския университет. Дипломатът бе приет от ректора проф. Пламен Легкоступ и доц. д-р Багрелия Борисова, зам.-ректор по евроинтеграция и международно сътрудничество.

На работната среща бе обсъдено сключването на договор за сътрудничество между Великотърновския университет и корейски университет с цел разработване на общи научни проекти и академична мобилност. Коментирана бе и възможността за обогатяване на палитрата на чуждоезиковото обучение във Великотърновския университет  с корейски език - правителството на Република Корея ще осигури финансирането на лектори по корейски език, а Великотърновският университет, с решение на Академичния съвет, ще разкрие от есента на т. г. факултативен курс по корейски език, който вбъдеще да стане специалност, изучавана в Приложната лингвистика и да бъде открит Център по корейски език и култура.

Посланикът на Република Корея сподели, че една от стипендиите, които корейското правителство отпуска за чуждестранни студенти, се дава на студентка от Великотърновския университет, която ще продължи обучението си в Република Корея по История на изкуството.

Чън Би-Хо получи от проф. Легкоступ  луксозен каталог "България - 200 невероятни места" с пожелание да сподели красотата на България и нейната дълголетна история и култура.