Всяка сряда кастрират безплатно домашни любимци
Всяка сряда кастрират безплатно домашни любимци / netinfo

Безплатни кастрации на домашни любимци ще се извършват всяка сряда във ветеринарно-медицинската амбулатория, която се намира в базата на фирма “Пролет” на ул.”Беляковско шосе” във Велико Тръново.

Мярката се прилага в рамките на Общинската програма за управление на популацията на бездомните животни. Практиката показва, че прилагането на кастрация и обезпаразитяване на безстопанствените кучета дава положителни резултати, съобщават от общината.

Кметът Румен Рашев е изпратил писма до всички кметове на населени места и кметски наместници в общината, в които са разяснени законовите права и задължения по контрола на хуманното отношение при отглеждане на домашни и безстопанствени кучета.

Съгласно Закона за защита на животните и Наредбата за опазване на околната среда, собственикът на домашен любимец е длъжен да не оставя животното без надзор, намордник или повод на обществени места, да не допуска нарушаване на обществения ред и да не разхожда кучето на територията на детски площадки, училища, детски градини, здравни заведения и други места, предназначени за обществено ползване.