Великотърновският митрополит Григорий ще ръководи БПЦ следващите седем дни
Великотърновският митрополит Григорий ще ръководи БПЦ следващите седем дни / Дарик нюз, архив

Великотърновският митрополит Григорий ще ръководи Българската православна църква до избора на временно управляващ. След смъртта на патриарх Максим той е и изпълняващ длъжността Софийски владика до избора на нов титуляр. Дядо Григорий получава тези права като председател на малкия състав на Светия синод.

Българският патриарх Максим почина тази нощ около 4.00 ч., потвърди пред Дарик говорителят на Светия Синод Русенският митрополит Неофит.

„Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово светейшество българския патриарх Максим", посочва Светият синод на БПЦ в официалното съобщение за кончината на главата на Българската православна църква-Българска патриаршия Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим. „Нека по молитвеното застъпничество на Пресветата Пречиста Дева Богородица и по безмерната милост Божия името на българския патриарх и Софийски митрополит Максим бъде записано в книгата на живота!", пише още на сайта на Българската патриаршия.

Предполага се, че в завещанието си дядо Максим е посочил къде да бъде погребан.

Предстои да се насрочи поклонение, да се уведомят православните патриарси и властите. Митрополитите трябва да се съберат на извънредно заседание, което ще бъде раководено от дядо Григорий. Митрополитът, избран за наместник-председател на БПЦ, в рамките на три месеца трябва да организира избора на нов български патриарх, обясни Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

Три могат да бъдат номинациите за нов патриарх, който ще бъде избран догодина на църковен събор. С най-големи шансове според запознати за поста са Варненският митрополит Кирил, Ловчанският митрополит Гавраил и Сливенският митрополит Йоаникий.

Сливенският митрополит Йоаникий е заминал тази сутрин за София, за да присъства на извънредно заседание на Светия Синод, съобщи за Дарик секретарят на Сливенската митрополия Вълкан Янев.

Сега предстои организиране на погребението, което ще се ръководи от Великотърновският митрополит Григорий. „От там нататък Синодът ще избере един от владиците за наместник на председателството и ще се организира нов църковно-народен събор за избор на нов патриарх. Изборът ще се състои след четири месеца", уточни Янев.

Преди седмица негово светейшество навърши 98 години. Последните седмици от живота си той прекара в болница „Лозенец". Там се поклони пред чудотворното копие на иконата „Достойно есть", което пристигна у нас от Атон на 27 октомври.

Патриарх Максим, чието светско име е Марин Минков, е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938 г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски". През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.

На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на Българската православна църква с 98 гласа „за" от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден „Стара планина" - първа степен. Отличието беше присъдено за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на БПЦ и за 90 години от рождението му.