Великотърновци се поклониха пред Апостола на свободата
Великотърновци се поклониха пред Апостола на свободата / снимки: DarikNews.bg
Великотърновци се поклоника пред Апостола на свободата
50369
Великотърновци се поклоника пред Апостола на свободата
Великотърновци се поклоника пред Апостола на свободата
  • Великотърновци се поклоника пред Апостола на свободата
  • Великотърновци се поклоника пред Апостола на свободата

Десетки великотърновци сведоха глава в знак на почит пред паметника на Васил Левски в центъра на града, където днес бе отбелязана 139-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

За четвърта поредна година старата столица организира общоградко поклонение в памет на Левски на 18 февруари, а не както се отбелязваше преди това - на 19-ти.

Преподавателят по "Нова българска история" във ВТУ доц. Петко Петков е инициатор на идеята да се почита паметта на Левски на 18-ти, а не на 19 февруари. Историкът обяснява, че през 1916 г., когато България преминава от Юлианския към Грегорианския календар или от стар към нов стил, се приема поправка от 13 дни. За събитията, случили се преди 1 март 1900 г. обаче необходимата поправка е от 12 дни. Това се отнася и за датата на смъртта на Дякона, която по стар стил е 6 февруари 1873 г., но като се прибавят 12 дни - по нов стил става 18 февруари.

Велико Търново почете Апостола с военен ритуал и заупокойна молитва пред неговия паметник, където въпреки студеното време се събраха не само официални лица, но и много ученици и граждани.

На поклонението присъстваха народните представители Евгени Стоев и Христо Христов, областният управител Пенчо Пенчев, кметът Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, начаникът на Националния военен университет бриг. ген. Цветан Харизанов, зам.-ректорът на ВТУ доц. Петко Петков, общински съветници, ръководители на институции.

Кратък рецитал със стихове и крилати фрази и мисли на Васил Левски представиха ученици от Професионалната гимназия по моден дизайн.

Чуйте част от него в първия звуков файл.

Ние българите сме благословени да имаме в историята си личност като Васил Левски, каза в словото си кметът Даниел Панов. Целият си съзнателен живот Левски отдаде на каузата българският народ да си възвърне свободата и независимостта. Неговият живот, модел на поведение и отдаденост на кузата България са основание да се наричаме гордо и достойно българи, подчерта градоначалникът.

Чуйте словото на Даниел Панов във втория звуков файл.