паметник на Левски
паметник на Левски / netinfo
Велико Търново ще отбележи 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Събитията ще се състоят в навечерието на рождената дата /18 юли 1837 г./, до паметника на Апостола на свободата на ул. „Васил Левски“, както и пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“.

Програмата за отбелязване на годишнината започва в 20,30 ч. на 17 юли /понеделник/. Пред великотърновци и гостите на града ученици от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ и Средно училище „Емилиян Станев“, заедно с актрисата Стефка Петрова ще представят литературата композиция „Левски в сърцата ни“. Заупокойна молитва ще отслужи великотърновският митрополит Григорий. Представители на институции, организации, сдружения, жители и гости на Старата столица ще отдадат почит на Дякона, като положат венци и цветя пред паметника му.

В 21,00 ч. пред МДТ „Константин Кисимов“ кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните лица ще произнесат слова. Програмата по случай 180-годишнината от рождението на великия български герой Васил Левски ще завърши с тържествена заря.