Вeлико Търново и Матера ще си сътрудничат в кандидатурите за Европейска столица на културата
Вeлико Търново и Матера ще си сътрудничат в кандидатурите за Европейска столица на културата / снимки: Пресцентър - Община В. Търново

Заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков и кметът на Матера, който е и председател на комитета по подготовка на кандидатурата на града за Еврпейска столица на културата - 2019 Салваторе Адуче, подписаха Меморандум за сътрудничество. Парафираният вчера в Матера /Италия/ документ цели да се задълбочат културните и институционални връзки между двата града.  

"Ние сме много заинтересовани да задълбочим партньорските си  отношенията с България и Велико Търново, защото това би ни помогнало да обменим опит в рамките на подготовката на кандидатурите ни, но също така и да опознаем по-добре различните градски модели”, каза г-н Адуче.

Страните декларираха ангажимента да си сътрудничат и да насърчават  дейности и инициативи - част от техните кандидатури за Европейска столица на културата  2019 г.; да обменят знания и добри практики, както и разработване на съвместни инициативи и проекти, като всичко това бъде включено в досиетата по кандидатурите им, включително насърчаване на взаимното участие в културни програми и фестивали, които се провеждат в двата града; насърчаване на мобилността на творци, работещи в областта на сценичните изкуства, архитектура и дизайн, реставрация, укрепване на сътрудничеството и младежки обмен между средните и висшите училища.