В Стражица подариха сборник с приказки на вицепрезидента Маргарита Попова
В Стражица подариха сборник с приказки на вицепрезидента Маргарита Попова / Община Стражица

Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова уважи днес празника на Стражица. Градът празнува всяка година на големия християнски празник Свето Успение Богородично.

Гости на тържеството бяха още народните представители от 42-тото НС Евгени Стоев, Десислава Танева, Мирослав Петков и Марияна Бояджиева, кметовете на Велико Търново, Лясковец, Павликени, Горна Оряховица, Елена, председателите на Общинските съвети на Велико Търново, Созопол, Елена, Горна Оряховица, Лясковец, Златарица, заместник- областният управител Андрей Илиев, заместник-кметове, секретари на общини, представители на обществени организации и институции.

Празникът започна със Света Божествена литургия, отслужена от енорийският севщеник отец Димитрий в църквата „Рождество Богородично“. Кметът инж. Детелина Борисова, нейните заместници и председателят на Обс Илиян Маринов запалиха свещичка за здраве  и благополучие в храма, където десетки миряни почетоха Божията майка. В църковния двор от сутринта се приготвяше празничен курбан. Стражица осъмна украсена по улиците с националния трибагреник, с флага на ЕС и на Общината. Рано сутринта бе открито и традиционното изложение на занаятите „Един занаят- една култура“. В павилиони на централния площад занаятчии и търговци представят своята продукция - сувенири, плетива, дърворезба, иконопис.

По-късно инж. Борисова посрещна своите гости в общинската администрация. Младежи и девойки на входа на администрацията закичваха гостите със значки с герба на Общината. Вицепрезидентът Маргарита Попова също се ръкува с гостите и поздрави най-възрастният от тях- столетникът Асен Големанов от с. Камен, който е ветеран от войните. На 101 –годишния дядо Асен вицепрезидентът подари алманах за България. Маргарита Попова разговаря с инж. Борисова в кметския кабинет за проблемите на Стражица и за напредъка на общината по усвояването на средства по европейските програми. Инж. Борисова подари на вицепрезидента двуезичен сборник с приказки на Ангел Каралийчев и почетен плакет. Под звуците на военния духов оркестър към НВУ  тържествено бе издигнат националния трибагреник. На централния градски площад, въпреки палещото августовско слънце се стекоха стотици стражичани.

„Приветствам ви с „Добре дошли“ в града на писателя- вълшебник Ангел Каралийчев, с чиито приказки пораства и открива света всяко българско дете”, се обърна към гостите и гражданите в празничното си слово кметът инж. Борисова. Тя припомни свършеното в рамките на година от миналия празник досега. Общината е спечелила или стартирала нови 14 проекта на обща стойност над 4,5 млн. лв. Благодарение на тях е ремонтирана и направена културна, образователна и социална инфраструктура -  възстановени са църкви по селата, детски градини, пенсионерски клубове  и читалища, разкрити са нови социални услуги. Тя припомни и престижните награди, които получи Общината от европейски финансови донори и публични институции - от фонд „Земеделие“ и „Програма за достъп до информация“. „В заключение искам да подчертая, че оценката и доверието на нашите съграждани са ми най-скъпи. За тези две години те знаят, че вратите на кметския кабинет са винаги отворени за тях.  На днешния свят ден пожелавам на вас и на вашите семейства много здраве, късмет и професионални успехи, мирни дни и благоденствие! Да са живи и здрави и именниците, които празнуват днес! Нека Пресвета Богородица закриля и напътства всички нас и нека всички заедно се обединяваме зад една кауза: Стражица!”, каза още в словото си кметът.

Вицепрезидентът Маргарита Попова също направи сърдечно празнично обръщение към стражичани.  „В този прекрасен град - Стражица, цари мъдрост и спокойствие, защото вие сте преживели и осмислили страданието, а когато човек го осмисли, след това става мъдър, спокоен и добър. От сърце подкрепям усилията на вас, жителите на Стражица, на общинското ръководство, на областната управа, на народните представители да направите Стражица един проспериращ град”, каза тя. Вицепрезидентът подчерта и силните страни на района - красива природа, плодородна земя, традиции в лозарството и градинарството, и призова за гъвкаво изпълнение на общинската стратегия на града в условията на световна криза. В заключение тя пожела на всички стражичани хубав празник и много празнично настроение.

Председателят на Общинския съвет в Стражица Илиян Маринов изчете решението от заседанието на местния парламент от 12 август, с което специалната награда на Общината в областта на спорта се присъжда на ХК „Левски 1920“, който през 2013 спечели републиканската шампионска титла за девойки до 13 г. Кметът инж. Борисова връчи персонални грамоти и плакети на състезателките и техния треньор Димитър Димитров, а наградата на Общината е екскурзия до българското Черноморие на стойност 3 500 лв. Довечера от 20:00 часа в Лятното кино на Стражица ще започне концерт с участието на изпълнители от Шоуто на Слави- Йордан Йончев Гъмзата, Цветелина Грахич и балет „Магаданс”.