Търновският театър отбелязва с концерт 200 г. от рождението на Верди
Търновският театър отбелязва с концерт 200 г. от рождението на Верди / Дарик нюз, архив

С оперен концерт Музикално-драматичният театър "К. Кисимов" ще отбележи 200 години от рождението на Джузепе Верди. Фрагменти от най-известните опери на италианския композитор ще звучат тази вечер на великотърновска сцена. Концертът, под диригентството на Атанас Варадинов, ще започне от 19,00 часа в голямата зала на театъра.

Публиката ще се наслади на изпълненията на проф. Нико Исаков, преподавател в музикалната академия “Панчо Владигеров”. На сцената ще излязат и
великотърновските солисти Симона Кодева, Милена Калушкова и Биляна Михайлова, и гост-солистите Михаил Михайлов и Константин Мечков. Участват още хор и оркестър на МДТ с концерт-майстор Мария Пеева и хор-майстор Снежина Врангова. Билети се продават на касата на театъра.

Творчеството на Верди включва общо 26 оперни заглавия. В концерта тази вечер ще бъдат представени арии от шест основни опери – “Набуко”, “Трубадур”, Риголето”, “Травиата”, “Ернани” и “Силата на съдбата”, обясни Снежина Врангова. За оркестъра са подбрани музиканти още от Русе, Габрово и Ст. Загора, а в хора са включени млади попълнения от Великотърновския университет, сподели маестро Варадинов. По думите му при интерес от публиката концертът може да бъде представен още няколко пъти до края на годината.

“Не е лесно да се направи концерт на Верди, затова аз поздравявам великотърновския театър за това смело начинание”, каза проф. Нико Исаков, който има зад гърба си 25-годишна кариера, свързана с Вердиевото оперно изкуство. Той изрази удовлетворение, че ще си партнира на сцената с млади и прекрасни солисти.